Teknik untuk menggunakkan gewang sudu (Spoon Lure)

Lure fishing or fishing with a bait casting reel in Malaysia is a popular version of fishing here. Besides fishing with conventional lures like poppers, minnows, rattlers and buzzbaits; spoons are a very good kind of lure to use against predatory fishes like the Toman, Peacock Bass, Sebarau and Haruan. Fishing with this technique in Malaysia needs some understanding of the nature of the spoon. Once you have understood this fishing technique spoons will be a go to lure for you.

Ramai yang pasti mengaku bahawa mereka belum pernah berjaya mendapat ikan dengan menggunakan gewang sudu. Untuk membantu situasi ini kami di fishmalaysia akan cuba memberi sedikit panduan tentang anatomi jenis-jenis sudu yang ada dan kesesuaian ia mengikut kondisi. Kami berharap ini akan membantu memberi sedikit pencerahan kepada pemahaman reka bentuk spoon yang berada di pasaran sana.

Print

Sebagai permulaan, sudu dapat dikategorikan kepada empat jenis bentuk iatu:

1. Sudu Casting (Casting Spoon)

2. Sudu "Slop"

3. Sudu "Jigging"

4. Sudu "Flutter" (Mengipas)

IMG-20140528-WA0003

Sudu Casting

Sudu ini adalah untuk di lempar dengan jauh. Teknik menggunakanya adalah amat mudah iatu cuma baling dan karau. Teknik ini kurang digemari oleh ikan Peacock Bass, tetapi amat mujarab dengan spesis sepert Haruan, Toman dan Sebarau. 

Sudu "Slop"

Gewang sudu ini berbentuk seakan sudu makan yang tidak begitu dalam. Satu lagi ciri adalah sudu ini sering datang dengan mata satu yang melekat pada badanya. Bagi mata ini terdapat satu dawai "weed guard" untuk mengelakkan gewang ini tersangkut dengan samai. Gewang ini tidak begitu popular lagi. Penggunaanya adalah dikawasan yang agak bersamai ataupun bersemak. 

spoon jigging

Sudu Jigging

Sudu jigging pada asasnya adalah batang plumbum yang di selaput dengan cat krum. Sudu ini sememangnya digunakkan untuk memancing secara menegak di kawasan air dalam. Sudu ini selalunya mempunyai mata tiga yang diikat sebagai "ekornya". Kebanyakkan orang aka menggunakan jig yang berwarna krum. Jangan was-was untuk menggunakan jig yang berwarna putih atau berwarna terang pada hari yang mendung.

IMG-20140528-WA0004

Sudu yang kian makin popular adalah sudu mengipas. Sudu ini lebih besar dari biasa dan akan meniru gaya ikan kecil yang cedera ataupun nyawa-nyawa ikan. Gewang sudu ini boleh menghasilkan sambaran dari ikan yang bersaiz besar. Gewang sudu ini sesuai digunakkan didalam jurang yang dalam dimana ikan pemangsa gemar menghendap mangsanya.

IMG-20140528-WA0014

IMG-20140528-WA0006

image and english version here.

One thought on “Teknik untuk menggunakkan gewang sudu (Spoon Lure)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *